İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

Çocukları İnternet Dünyasında Güvende Tutmanın Yolları

  • 26 Mayıs 2021
  • 1328
Pandemi ile birlikte yakşalık bir yıldır eğitim yöntemleri çocukların internet üzerinde ve ekran karşısında her zamankinden daha fazla zaman geçirmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden ebeveynler için çocuklarını bu dünyadan kaynaklanan tehditlere karşı güvende tutmak önem arz etmektedir.
 
Günümüz ileri gelen teknoloji şirketlerinin derlemelerine göre çocukları internet ortamında güvende tutmak için önemli ipuçları paylaşılmaktadır. Uzaktan eğitim ile çocukların ev ağlarında ders sonrası da çevrimiçi kaldıkları göz önüne alındığında alınacak birkaç hafif önlem ile konuyu kontrol altına alabilirsiniz.
 
Öncelikle çocuklarda siber farkındalık  oluşturulması gerekmektedir. Siber suçlular ev ağlarında bilgi çalmak için devletin eğitim alanındaki güvenlik savunmalarını tehlikeye atmak için açık bir fırsat belirliyor ve bundan yararlanıyorlar. Bu nedenle küçük yaştan itibaren internet güvenliği hakkında eğitim yoluyla çocuklar için siber farklındalık oluşturmak kritik öneme sahiptir.

Alınabilecek hafif önlemler:
 
Hassas Bilgiler Paylaşılmamalıdır
Çocuklar, aile ve arkadaşlarının gerçek adlarını, adreslerini veya diğer kişisel olarak ifade edilebilecek bilgilerini internet ortamında tanımadıkları kimselerle veya platformlarla paylaşmamalıdır.
 
Çocukların İletişim Ağı Bilinmelidir
Çocukların bilgisayar başında kimlerle ne için iletişim kurdukları aileler tarafından bilinmelidir. Çocukların hedef haline gelmemeleri için internet ortamında tanışabilecekleri kimselerle asla gerçek hayatta yüz yüze gelmemeleri gerektiği bilinci anlatılmalıdır.
 
Şüpheli Bağlantılara Dikkat Edilmelidir
Kötü amaçlı hazırlanmış olan web sitelerine ve kimlik abı girişimleri gibi olası dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması gerektiği bilinci anlatılmalıdır. Çocuklara ne tür bağlantıların şüpheli olabileceği anlatılmalı ve bu şüpheli gördükleri bağlantılara tıklamamaları ve varsa eklerini açmamaları gerektiği anlatılmalıdır.
 
Birtakım Etkinlikler Ebeveyn Denetiminde Olmalıdır
Çocuklar için internet kullanımında açık kurallar belirlenmelidir. İnternet servis sağlayıcısı tarafından onaylanmış web sitelerinin dışına çıkılmamalıdır. Mümkünse ebeveyn denetimi sağlayan yazılımlar kurulmalıdır.
 
Parolalar Güçlendirilmelidir
Ailedeki herkesin internet ortamında üyeliği bulunan ve bilgisayar yerelindeki tüm hesaplarında güçlü parolalar tercih etmesi önemlidir. Aile ile ilgili bir anlam ifade etmeyen (örn: doğum yılı) kolayca tahmin edilebilen şifrelerden kaçınılmalıdır. Şifrelerde en az 7 karakter ve karmaşık şifre ilkesi (büyük-küçük harf, alfasayısal, rakam, karakterler gibi) benimsenmelidir. Tüm iletişim ortamlarındaki şifreler varsayılanda (Default) bırakılmamalıdır. (admin, default, sys, password, 123456 gibi)
 
İnternete Bağlanan Tüm Cihazlar Güncel Tutulmalıdır
Güvenliğin temel ilkelerinden bir tanesi de sistemlerin güncel tutulmasıdır. Bu yüzden bilgisayar, telefon, tablet veya kullanılan yazılımların, işletim sistemlerinin belirli aralıklar ile güncelleştirilmesi önemlidir.